Slik velger du eiendomsmegler

selge bolig

Rett person er viktig når du skal velge beste eiendomsmegler til å selge huset ditt. Her er tipsene for å finne megleren som gjør best jobb for deg.

Det er ikke sikkert at beste eiendomsmegler for deg er den samme som er best for andre. Derfor må du gjøre undersøkelser for å finne den som kan selge boligen din på best mulig måte.

Husk at når du bruker eiendomsmegler skal du få god rådgivning gjennom hele salgsprosessen. Her er det du skal se etter for å finne den riktige for deg.

Les også: Bruke eiendomsmegler eller selge selv?

Snakk med flere!

Det lønner seg å snakke med flere når du skal velge eiendomsmegler. Få en klarhet i hva som er den enkelte meglers styrker og svakheter.

Husk også at et valg av eiendomsmegler først og fremst er et valg av person – ikke kontor. Det er megleren som skal selge boligen din, ikke kontoret hun eller han jobber på. Dette er litt som å velge tannlege eller frisør – for de fleste er det personen som avgjør hvor de går.

Du skal samarbeide tett meg eiendomsmegleren i løpet av boligsalget.

Inviter to eller tre eiendomsmeglere

Inviter to eller tre meglere på besøk for å høre hva de har å si om boligen, og gi et tilbud på salget. Vær helt åpne på at du snakker med flere i denne fasen.

Du finner disse eiendomsmeglerne ved å sjekke kontorene i nærheten, snakke med andre som selger, gå på visninger i området for å se hvem som gjør en god jobb, eller ved å teste anbudstjenester på nettet. Aller helst en kombinasjon av disse.

Referanser

Be gjerne eiendomsmegleren stille med referanser fra andre kunder som har solgt tilsvarende bolig i samme område. Du kan også sjekke ulike guider

Se etter «MNEF»

Se etter eiendomsmeglere som har forkortelsen «MNEF» i tittelen på sine sider. Dette er eiendomsmeglere som er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund, og dermed er ekstra opptatt av å utføre eiendomsmeglingen på en god måte. Det ser du blant annet i NEFs etiske regler.

Test dem selv!

En måte å sjekke ut potensielle kandidater er å gå på visninger som meglerne holder, for å se hvordan de gjør jobben.

Disse momentene bør du tenke på når du skal velge eiendomsmegler:

Lokalkunnskap: Du bør finne en eiendomsmegler som kjenner lokalområdet der du skal selge godt. Gjerne en som har solgt flere eiendommer i området, og er godt satt inn i områdets styrker og svakheter. Det gjør også at megleren vil være bedre til å kjenne prisnivået i området, og bedre til å selge din bolig.

Tips: Meglere med god lokalkunnskap har ofte også en del navn på boligkjøpere som er interessert i boliger i området. Dermed får ditt boligsalg en flying start!

Pris på oppdraget: Prisen har selvfølgelig en betydning. Men som vanlig når du kjøper tjenester, skal du ikke bare se deg blind på prisen – men hva du får igjen. Meglere som får mer igjen for boligene de selger, kan være litt dyrere – du må finne ut hva som lønner seg for deg.

Kapasitet: Sjekk at eiendomsmegleren har tid nok til deg og ditt salg. Dette vil avhenge litt av hvor mange eiendommer megleren har å selge, men også om hvordan megleren organiserer tiden og arbeidet. Før du inngår oppdraget, bør du spørre spesifikt om hvordan megleren har tenkt å legge opp salget og salgsprosessen – og samtidig hvor mange andre salg som megleren har samtidig.

Spør for eksempel om megleren møter personlig på visning. For de fleste selgere vil dette være en fordel. Eiendomsmegleren er salgsutdannet, og vil kunne gi kjøperne den riktige informasjonen og hjelpen for å få flest mulig til å være med i en budrunde.

Prisantydning for boligen: Etter et første møte vil meglere ofte antyde hva de tror boligen kan bli solgt for. Husk at dette er et anslag – og ikke en facit

Før du velger megler bør du ha gjort deg opp din egen mening om hva boligen bør kunne gå for – ved å følge prisene i området over litt tid.

Hvis meglerens prisantydning avviker veldig fra din (både opp og ned) bør du spørre megleren om hvorfor han mener at prisantydningen er den rette.

Uansett er det markedet som vil bestemme prisen. De aller fleste boliger annonseres i Norge samme sted (på Finn.no), slik at potensielle boligkjøpere vil oppdage boligen uansett – og komme hvis de er interessert.

Når må du betale for oppdraget: Eiendomsmeglere kan kreve betalt når «handelen har kommet i stand» som det står i loven. Det betyr når budet er akseptert. Noen meglere velger å sende regningen med en gang – før du får betalt for boligen. Da må du ha penger til å betale den regningen med. Andre venter til sluttoppgjøret. Spør om hva megleren gjør.

Sjekkliste før meglervalget:

  • Snakk med flere
  • Finn lokalkjent megler
  • Velg riktig person, ikke kontor

Les også: Dette er ditt ansvar som boligselger!

Steg-for-steg guide: Slik selger du bolig

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no