Skal du som selger godta kupping av boligen?

I områder der det er høyt press om boligene, vil det noen ganger være kjøpere som forsøker å kuppe budrunden. – Ikke gå med på kupp-planene, er vårt hovedråd.

Kupping av budrunden er når kjøpere forsøker å snike i budgivningskøen. Dette gjør de ved å snakke rett med selgerne, og hopper over eiendomsmegleren. Målet til kjøperne som forsøker å kuppe er å snike i køen ved å gå rett til selgeren. Ved å unngå en åpen budrunde, håper kupperne at de kan få kjøpt boligen.

Megler kan ikke formidle

Eiendomsmegleren du bruker har ikke lov til å formidle bud som har kortere frist enn klokken 12.00 dagen etter siste annonserte visning.

Det betyr at hvis siste visning er mandag kveld, kan megleren bare formidle bud som har frist til tidligst tirsdag klokken 12.00.

Dette står i eiendomsmeglerforskriften paragraf 6-3:

(3) I forbrukerforhold skal oppdragstaker ikke formidle bud med kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Lørdag regnes ikke som virkedag.

Les også: Dette er eiendomsmeglerens ansvar

Selger kan akseptere

Du som selger boligen kan akseptere et slikt bud – når som helst når det kommer inn.

Men om du bør gjøre det er en annen ting. For når du nå godtar et kupp-bud får du ikke gjennomført budrunden. Det vil si at du ikke vet om du får den beste prisen for boligen din.

Samtidig er du nå overlatt til deg seg med å sjekke finansieringen til kjøperen, og å behandle eventuelle forbehold. Noen forbehold kan være vanskelige å tyde, så det er lurere å vente – og heller få hjelp av eiendomsmegleren.

Vent på alle interessenter

Det beste rådet til forbrukere som selger er å la visninger og vanlige budrunder gå sin gang.

Da får du vist frem boligen til flere interessenter. Når noen forsøker å kuppe en budrunde, er det fordi kjøperne tror at det er mange som vil ha boligen. Dette skal du som selger dra nytte av.

La visningsrunden gå, og få flest mulig med i salgsprosessen. Husk at boligsalg er en auksjon, og ved å få flest mulig med, blir prisen høyest.

Den kjøperen som byr på en fredag før visningsrunden, vil i de aller fleste tilfellene være med i budrunden som går på tirsdag. Du som selger kan ikke være garantert å få høyere pris, men du vil i allefall ha vissheten om at du har testet markedet skikkelig – og dette var høyeste pris du kunne få.

Ved å la eiendomsmegleren behandle budene i en budrunde, sørger du for at budrunden går etter de reglene som gjelder for gjennomføring. Dette er en sikkerhet for deg som selger, og en trygghet for kjøperene. Samtidig får du eiendomsmegleren med til å vurdere finansieringen til kjøperne, og eventuelle forbehold de stiller i budrunden.

Råd til deg som selger:

  • Når du selger må du vite hva prisnivået er for den typen boliger du skal selge. Lag en oversikt over hva lignende boliger faktisk er blitt solgt for i ditt område. Regn ut kvadratmeterpris, og finn ut standarden på disse boligene.
  • Ikke godta bud som kupper budrunden – men hvis du likevel vurderer det, husk at:
  • Dersom du mottar bud før visning, bør du bare akseptere hvis det er betydelig over den både prisantydning og den prisen du forventer for boligen. Du må heller ikke godta forbehold i budet.
  • Vet du hva du kan regne med å få, kan det også være fristende å droppe både annonsering og visninger for å spare markedsføringsutgifter og slippe kramperydding. Husk at dette kan være å «spare seg til fant.»
  • Det kan være fristende å slippe å rydde før visning, men husk at du kan tape på å ikke gjennomføre den.

Les også: Eiendomsmeglingsbransjens informasjon om kupping (PDF til nedlasting)

SPØRSMÅL: Hvis du lurer på noe om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe Forbrukerrådgiveren for bolighandelen – Carsten Pihl – på telefon 4000 01 02 for gratis rådgivning om regelverket. Les mer om forbrukerrådgiveren for bolighandelen her

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no