rp_norges-bank-olsen-1024x699.jpg

Uendret styringsrente

Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på null prosent.

Sentralbanken vurderer utsiktene og risikobildet i økonomien slik at styringsrenten mest vil sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover.

– Det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen tilsier at renten holdes i ro til vi ser klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Faksimile fra Norges Banks Pengepolitiske rapport Q3 2020

Bra for boligmarkedet

Stabilt lave renter er godt nytt for boligmarkedet.

Carl O. Geving – (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

Det lave rentenivået bidrar til høy aktivitet i boligmarkedet, som er en svært viktig faktor i gjeninnhentingen av norsk økonomi. Med dagens utsikter for norsk og internasjonal økonomi har husholdningene liten grunn til å frykte store endringer i rentenivået de nærmeste årene. Det er bra for boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Samtidig er det en viss risiko for at lave renter fyrer opp boligprisene og folks gjeld, spesielt i Oslo-regionen hvor tilbudssiden er lavere enn normalt og renten får sterkere gjennomslag. Innstramningene i boliglånsforskriften fra fjerde kvartal vil dempe noe av renteeffekten, spesielt i Oslo hvor bankenes fleksibilitet er noe mer begrenset enn i landet for øvrig. Det er likevel stor usikkert om hvordan en strammere utlånspraksis vil påvirke den sterke etterspørselen etter boliger som preger dette markedet, sier han videre.

Del artikkel