Nikolai Astrup Fotograf: Sturlason/Utenriksdepartementet

Trekker forslag

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) trekker forslaget om en midlertidig forskrift om unntak fra tinglysingsloven.

KMD sende forrige uke ut en høring angående et hasteforslag om en midlertidig forskrift om unntak fra tinglysingsloven i forbindelse med Covid 19- utbruddet. Forslaget innebar at Kartverket fikk hjemmel til å stengte ned sine tjenester i 2 uker.

Norges Eiendomsmeglerforbund mente at forskriften kunne få utilsiktede konsekvenser med dramatiske ringvirkninger for norsk økonomi. Dersom tinglysningen stenges ned vil det ikke bare ramme eiendomsmarkedet, men også kredittmarkedet. Det vil ikke være mulig å gjennomføre eiendomstransaksjoner, tilgangen til nødvendig mellomfinansiering og refinansiering stopper opp, og regjeringens lånegarantiordning for bedrifter i korona-krise vil ikke kunne effektueres. Det vil ramme både husholdninger og bedrifter hardt, og har potensielt store samfunnsmessige ringvirkninger. Derfor må myndighetene i det lengste sørge for omdisponering av personell dersom Kartverket skulle bli hardt rammet av korona-sykdom, og beslutningsmyndigheten må ligge i regjeringsapparatet som har ansvaret for helheten.

Finansdepartementet, Finanstilsynet, Finans Norge og Norges Bank delte NEFs syn. Etter en gjennomgang av høringsuttalelsene valgte KMD å utsette forlaget inntil videre.

I en uttalelse til E24 gir administrerende direktør Carl O. Geving utrykk for at Norges Eiendomsmeglerforbund er glad for å høre at forskriften nå likevel ikke fremmes.

– Det viser at demokratiet fungerer. Høringsprosesser er viktige når man har dårlig tid, og det er tydelig at også statsråden ser sammenhengen her. Det er jeg glad for, sier Geving til E24.no.

Les også: Norges Bank, Finans Norge og Eiendomsmeglerforbundet slår alarm om hasteforslag fra regjeringen

Del artikkel