Nordmenn mer optimistiske

  • Av: Redaksjonen
  • 23. august 2016
  • Nyheter

Det norske folket har ristet av seg sjokket av lavere oljepris og reduserte investeringer i oljenæringen. Forventningsbarometeret for 3. kvartal viser at befolkningen har større tro på økonomien fremover.

Hovedindikatoren viser denne gangen fortsatt en liten overvekt av pessimistiske svar. Oppgangen fra forrige måling er imidlertid et tidlig tegn på at stemningen i folket er i ferd med å snu.

– Vi ser en overvekt av positive svar i de fleste aldersgrupper, i de ulike landsdelene og i de forskjellige inntektsgruppene. Selv i vår hardest rammede landsdel, Sør/Vestlandet, registrerer vi en sterk økning i fremtidstroen, sier administrerende direktør i Finans Norge Idar Kreutzer.

Arbeidsledigheten ikke like høy som fryktet

Oljenæringen er en viktig vekstimpuls for norsk økonomi. Når denne blir truffet av et kraftig prisfall, store kostnadskutt og oppsigelser, justerer også forbrukerne fremtidstroen og de blir mer forsiktige enn de ellers ville vært.

Nye tall viser imidlertid en svakere vekst i arbeidsledigheten enn det man på forhånd kunne frykte. De siste månedene har det vært en nedgang i antallet helt arbeidsløse. Selv om antall arbeidsløse og på tiltak nå utgjør 3,6 prosent av arbeidsstyrken, en oppgang fra 3,4 prosent i juli 2015, er dette bedre enn ventet.

De eldste mest skeptisk

Det er nå kun de som er 60 år eller eldre som fortsatt har et pessimistisk syn på fremtiden.

– Forklaringen kan være at denne gruppen har særlige utfordringer på arbeidsmarkedet, og at de også har den største sparekapitalen som det er vanskelig å få god avkastning på i en lavrenteverden, sier Kreutzer videre.

Lenger ned på aldersstigen er gjerne gjeldsgraden høyere. For disse aldersgruppene vil spådommen om lav rente være noe som trygger deres opplevelse av fremtidig risiko i lang tid fremover.

Norge igjen mer positive enn EUs forbrukere

For ett år siden ble norske forbrukere mer pessimistiske til fremtiden enn forbrukerne i EU. Det var første gang siden barometeret så dagens lys i 1992. Denne gangen krysses linjene igjen. Norske forbrukere er igjen mer optimistiske enn snittet i EU. Britenes folkeavstemning om å forlate EU kan ha ført til en nedjustert fremtidstro i de ulike EU-landene.

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no