Sentralbanksjef Øystein Olsen (Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim)

Lave renter i mange år

Norges Bank offentliggjorde i dag å holde styringsrenten uendret. Trolig blir den ligge på et lavt nivå i lang tid framover.

– Slik vi vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Boligmarkedet bidrar til å løfte norsk økonomi

For boligmarkedet sin del har de lave rentene bidratt sterkt til større etterspørsel og økte priser. Så mens mange andre områder i norsk økonomi, har boligmarkedet klart seg bra gjennom de siste månedene.

Carl O. Geving (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

– Selv om veksten i boligmarkedet er sterkere enn forventet, tilsier internasjonale forhold at husholdningene kan belage seg på lave renter i mange år. Boligmarkedet var godt balansert før Norge ble nedstengt. Boligprisutviklingen har vært svak til moderat siden april 2017. De siste månedene har boligmarkedet fått et løft av tidenes laveste renter. Parallelt med veksten i boligverdier har husholdningenes konsum økt kraftig de siste månedene. De lave rentene genererer økt etterspørsel etter lån, høyere boligpriser og etterhvert høyere boliginvesteringer. Boligmarkedet bidrar derfor til å løfte norsk økonomi ut av krisen, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– Vi kan konstatere at boligmarkedet er motsyklisk i 2020, slik det var i 2016. Etter tre år med sunn prisutvikling i boligmarkedet må vi ta høyde for en noe sterkere gjelds- og prisvekst enn ønskelig. Det er prisen å betale for å løfte norsk økonomi ut av krisen. Boliglånsforskriften er siste skanse mot en ukontrollert gjelds- og prisvekst, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Del artikkel