Boligprisene for august: Oppgang i boligprisene, men svakere enn vanlig

boligprisene i august

Boligprisene steg med 1,2 prosent i august. Men utviklingen landet over var svakere enn vanlig.

Boligprisene er nå 3,1 prosent høyere enn for et år siden. Dette viser boligprisstatistikken fra EiendomNorge, Eiendomsverdi og Finn.no.

En prisstigning på 1,2 prosent for måneden er den svakeste august siden 2008. Prisstigningen de siste ti årene har vært på 1,99 prosent viser beregninger NEF har gjort.

Les også: Ny statistikk: Snittalder på førstegangskjøpere er 28,0 år

Psykologisk påvirkning

NEFs administrerende direktør Carl O. Geving mener at mange boligkjøpere nå har latt seg påvirke av synsere i media:

-Prisutviklingen i boligmarkedet i august måned er langt mer negativ enn de økonomiske realitetene tilsier. Mye av dette skyldes trolig sprikende påstander fra ulike aktører gjennom hele sommeren om hvor mye markedet skal justeres ned etter prisveksten vi så i fjor, kommenterer Carl O. Geving.

-Vi tror også at den negative utviklingen vi har sett i Oslo-markedet har gitt ringvirkninger i andre deler av landet, sier han.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving (FOTO: CF-Wesenberg/Kolonihaven)

Fornuftig marked: Administrerende direktør i NEF Carl O. Geving mener at boligmarkedet viser tegn til en sunnere prisutvikling. (Foto: CF Wesenberg)

Sunnere prisutvikling

Carl O. Geving synes også dagens tall vitner om et boligmarkedet som får en sunnere utvikling i tiden fremover.

-Det er viktig å påpeke at det ikke er noen krise i markedet, tvert imot er det  stor aktivitet med mange omsetninger over hele landet. Vi ser konturene av et sunnere prisutvikling fremover, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Her er prisutviklingen i de større byene:

  • Oslo: – 0,3 %
  • Bergen: 0,5 %
  • Trondheim: -0,3 %
  • Stavanger: -0,1 %
  • Kristiansand: -0,6 %
  • Tromsø: -0,2 %

Omtrent like mange salg som tidligere

Det ble solgt 8.631 boligere i august. Det er bare 0,8 prosent færre enn i august 2016, viser statistikken. Tallene for 2017 er at det er solgt 59.051 boliger, dette er 0,2 prosent lavere enn i 2016.

Men i Oslo ble det solgt 9 prosent færre boligere enn i august i fjor, og i Bergen ble det solgt 6,5 prosent færre salg sammenlignet med august i fjor.

Samtidig er det verdt å merke seg at 2016 var et toppår de siste 10 årene. Omsetningen i august 2017 er den nest høyeste omsetningen de siste 10 årene.

 

 

Lurer du på hvor boligmarkedet går? Bli med på vår konferanse!

Print Friendly, PDF & Email