Slik kan samboere fordele boligutgiftene – ikke gå i «Remafellen»

Slik kan samboere fordele utgifter og inntekter til boligen. Basis er: Ikke betal på lånet uten at du også har eierbrøk!

Av: Carsten Henrik Pihl

Når kjærester flytter sammen første gangen, er det ofte i boligen til den ene. Og da melder spørsmålet seg: hvordan skal man foredele utgifter og inntekter.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Utfordringen for mange samboere er at man flytter sammen for å prøve, uten store tanker på økonomien. Og så blir man bare boende sammen uten at man finner ut av økonomien. Og det er dumt.

Ikke gå i Remafellen

En vanlig feil man da gjør, er at den ene dekker alle utgiftene til boligen som lån, avdrag, vedlikehold og påkostning. Den andre dekker de løpende utgiftene til mat og annet forbruk. Da er det i praksis slik at den ene øker sin boligverdi – altså sparer. Mens den andre bare bruker penger på forbruk.

Hvis forholdet nå ryker, vil den som bruker penger på bolig stå igjen med oppsparte midler fra samboertiden, mens den andre har brukt pengene på mat. Dette kaller vi ofte for «Rema-fellen», og det er felle du ikke bør gå i!

Les også: Slik kjøper du din første bolig – Råd til førstegangskjøpere på boligjakt

 Del alle utgifter – bolig og forbruk

Bedre er det at man deler på alle utgifter – både til bolig og forbruk. Aller best er at at samboere blir felles eiere av felles bolig.

Det vil si at den ene kjøper seg inn i boligen. Da kan man også betale på avdrag på lån – og dermed sparer man i praksis penger. Økt boligverdi vil da gi økt sparegris når man selger boligen i neste runde.

Ikke betal avdrag uten eierdel

Et annet viktig poeng er at man ikke må betale avdrag på lån uten å ha eierandel i boligen. For da bidrar man til sparing for den andre.

Renter kan man i noen tilfeller måtte være med å betale, for det er som husleie å regne. Se tabellen under.

Samtidig er det lurt at den som ikke eier bolig samtidig sparer penger til senere egenkapital. BSU vil være et godt alternativ der, hvis man har mulighet.

Les også: BSU – smart sparing til bolig for unge

Skriv samboerkontrakt!

Det lureste man gjør som samboer er å sette seg ned for å se på økonomien. Fyll ut en samboeravtale for å få satt det økonomiske samlivet i ordnede former.

Det er ikke særlig romantisk, men veldig lurt! Dette er brannforsikringen for forholdet deres.

Les mer om samboeravtale her: Kjøpe bolig sammen? Husk samboerkontrakt!

 

[mc4wp_form id=»6105″]

Slik kan samboere fordele boligutgiftene

Her er en skjematisk oversikt over hvordan dere kan tenke når dere skal fordele boutgiftene. Tabellen følger prinsippene som er slått fast over.

 

Utgifter: En eier 100 %  Begge eier med like eierbrøk Begge eier med ulik eierbrøk
Renter på lån Betales av eier/begge* I forhold til inntekt I forhold til eierbrøk/inntekt
Avdrag på lån  Betales av eier I forhold til inntekt I forhold til eierbrøk
Vedlikeholdsutgifter Betales av eier/begge I forhold til inntekt I forhold til inntekt
Påkostninger som øker verdien av boligen Betales av eier I forhold til inntekt I forhold til eierbrøk
Husleie, kommunale utgifter, fellesutgifter i borettslag/sameie Betales av eier/begge I forhold til inntekt I forhold til inntekt

*Hvis bare den ene eier boligen, er det naturlig at den som ikke har eier andel betaler en husleie for å bo. Denne «husleien» bør dekke omtrent halvparten av vanlig leie for samme typer bolig. Eventuelt kan man betale halvparten av boutgifter som renter, husleie og fellesutgifter.

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no