Så mye betyr 1 prosentpoeng økning i boliglånsrenten

Du får 1925 kroner mer i låneutgifter månedlig hvis renten på boliglånet stiger med 1 prosentpoeng. Se hvordan det vil slå ut for ditt lån her!

Av: Carsten Henrik Pihl

Norges Bank varslet midt i desember at rentenivået pr i dag ligger fast, men at det kanskje blir oppgang fra høsten 2018. Det vil i sin tur betyr at boliglånene til norske husholdninger vil bli dyrere å betjene.

Så mye dyrere blir lånet

I tabellen under ser du hvor mye dyrere boliglånet vil bli ved en renteoppgang på et prosentpoeng. Det vil si at rentene på boliglånene stiger fra dagens nivå på rundt 2 prosent til et nivå rundt 3 prosent.

Nå er det ytterst sjelden at lånerentene stiger med et helt prosentpoeng av gangen. Vanligvis tas det små skritt på et kvart prosentpoeng av gangen. Da er det bare å dele månedsbeløpet i tabellen på fire. En økning på 0,25 prosentpoeng vil altså gjøre lånet på 3 millioner kroner 481 kroner dyrere i måneden. (1925 kr/4). 

Les også: Hvor mye kan jeg låne? Dette betyr «5 ganger inntekten»

Økning etter skatt

Tabellen under er satt opp med årlig endring, endring før skatt og endring etter skatt.

For familieøkonomien er det viktigst å regne med endringen etter skatt – altså etter at rentefradraget er trukket fra. Tabellen under er satt opp for satsene i 2018, der rentefradraget er på 23 prosent.

Se ogsåSkatt på bolig i 2018 – slik er satsene

 

Se tabellen: så mye mer må du ut med i måneden hvis lånerenten stiger med 1 prosentpoeng!

Tabellen viser hvor stort gjenstående lånebeløp du har, og hva det betyr i økt renter i måneden. Husk at etterhvert som du betaler avdrag vil lånesummen gå ned. Dermed blir ekstrakostnaden pr måned gradvis mindre.

Dette må du gjøre:

For mange kan en slik renteøkning kanskje virke brutal, fordi vi har vent oss til lave renter. Men de fleste vil nok klare en slik renteoppgang, selv om vi kanskje ikke tenker at vi klarer det akkurat nå.

Her er noen tips til hvordan du kan forberede deg:

  • Prut på renten! Sørg alltid for å ha lavest mulig utgangspunkt når renten eventuelt settes opp. Prut på renten hos banken din, eller bytt bank! Se rentenivåer på for eksempel Finansportalen
  • Dropp avdragsfrihet: Hvis du (mot formodning) har avdragsfrihet nå, så dropp det! Sørg for at du betaler ned på lånet slik at det blir mindre å betale renter av. Avdragsfrihet på så lave rentenivåer som nå er et faresignal for privatøkonomien!
  • Spar opp buffer: Det er alltid lurt å ha en buffer, og det er lurt å spare opp en til trangere tider. Det betyr at du må knipe litt på vanlig forbruk i det daglige.

 

 

[mc4wp_form id=»6105″]

 

Les også:

Finn dine tall: Se hvor mye du kan låne og hvor mye du må ha i egenkapital! Les mer her!

Del artikkel