Husk samboerkontrakt

Kjøpe bolig sammen? Husk samboerkontrakt!

Når kjærestepar kjøper bolig sammen, må man huske å skrive samboeravtale. Det er like viktig som brannforsikring!

De som kjøper bolig sammen og blir samboere må tegne en samboerkontrakt – eller samboeravtale som det også kalles.

Det kan høres veldig formelt og rigid ut at man skal sette eierskapet ned på papiren. Men det er viktig å lage en slik avtale, og det er viktig av to grunner:

  • Samboerne får snakket sammen om det økonomiske samlivet og hvordan dette skal organiseres. Det gjør at man slipper gnissinger senere i samlivet.
  • Ved å skrive en samboerkontrakt får man også avtalefestet eierbrøker og gjeldsansvar. Dette er viktig hvis samboerskapet senere ryker, og man skal flytte fra hverandre.

Rådene gjelder selvfølgelig også der den ene kjæresten flytter inn til den andre!

Kjærester eller venner

Samboeravtale er viktig enten man er kjærester som flytter sammen (eller kjøper sammen), eller man er venner som kjøper sammen.

Kjærester som kjøper sammen bør også vurdere å lage gjensidig testament. For samboere arver lite av hverandre – det er først og fremst foreldrene til den avdøde (eller felles barn) som arver. Vil man at samboerne skal arve hverandre, må dette gjøres gjennom testament.

Les også: Slik kjøper dere den første boligen – råd til førstegangskjøpere

Gjeldsansvar bør følge eierprosenten

Ofte eier samboere boligen med 50 prosent hver. Da vil de også ha ansvar for 50 prosent av gjelden.

Noen ganger går man inn med ulik egenkapital. Da er rådet at man lar eierbrøken og gjeldsansvaret være likt. For eksempel: Den som eier 40 prosent av boligen, blir også ansvarlig for 40 prosent av gjelden.

Pass på «Rema-fellen»!

En klassisk samboerfelle – som oftest rammer kvinner – er den såkalte «Remafellen». Den oppstår hvis man kjøper sammen, eller den ene flytter inn hos den som eier boligen. Da hender det at man organiserer samboerskapet slik at den ene betaler alle utgifter knyttet til boligen (renter, avdrag, oppussing mm), og den andre betaler alle utgiftene på Rema – altså mat, klær forbruksutgifter mm.

Dette er en stor felle for den som betaler forbruksutgiftene. For mens den ene nå putter penger i boligen – og i praksis sparer penger i boligen, betaler den andre bare penger til forbruk. Ingen ting spares!

Derfor er det viktig at utgifter til bolig og forbruk deles mellom samboerne. Helst bør begge samboerne ha eierandel i boligen, slik at begge får glede av verdistigningen på boligen.

Les også: 7 viktige tips til visningen

Eierandelen følger boligverdien

Et annet spørsmål som ofte dukker opp er hvordan eierandelen skal vurderes hvis man går fra hverandre. I og med at pengene står i bolig, er det naturlig at eierandelen følger boligverdien.

Hvis man for eksempel kjøper 40 prosent av verdien i en bolig til 2 millioner kroner, blir man eier av en verdi tilsvarende 800.000 kroner. Skal man gå ut av samboerskapet når boligen da er verdt 3 millioner kroner, får man fortsatt 40 prosent – nå 1,2 millioner kroner. Dermed vil andelen følge verdistigningen i boligmarkedet. Dette er viktig, for stort sett skal pengene reinvesteres i boligmarkedet.

Husk at eierandelen skal med i skjøtet når dere kjøper bolig. Så dere bør ha den klar når dere skal skrive kontrakt hos eiendomsmegleren.

samboerkontrakt
Forsikring for samlivet: Se på en samboerkontrakt som forsikring for samlivet! Derfor må dere skrive en! Dette er fra malen til JURK – se lenke under.

Her finner du samboerkontrakt!

Det finnes flere ulike maler til samboeravtaler som dere kan laste ned og fylle ut. En god mal som er gratis finnes hos JURK – Juridisk rådgivning for kvinner. De har også mange gode artikler om temaet som er verdt å lese!

Last ned:
Du finner mal for samboeravtale her (PDF hos JURK.no)
Veiledning for utfylling av avtalen finner du her (PDF hos JURK.no)

Fem tips til dere som skal kjøpe bolig sammen

  • Skaff finansieringsbevis! Finn ut hvor mye dere kan låne. Bankene vil oftest at dere låner sammen i samme bank. Snakk derfor med banken!
  • Diskutér økonomien på forhånd! Hva har dere å rutte med, hvordan vil dere ordne det økonomiske samlivet
  • Vær smart i boligjakten! Les våre tips her!
  • Bli enige om eierandelen! Husk at eierandelen skal stå i skjøtet, så dere må ha den klar når eiendomsmegleren skal sette opp denne.
  • Skriv samboerkontrakt! (Og lag gjensidig testament hvis dere er kjærester.)

Del artikkel