house-1031011_1280

Gjennomsnittlig bolig kostet 3,3 millioner kroner i første kvartal

Nye tall fra SSB viser at det ble solgt færre boliger i første kvartal i år, sammenlignet med samme kvartal i 2015. Salget av fritidsboliger økte derimot litt.

Tallene ble publisert fredag 29. april, og viser at antall omsetninger av boliger i fritt salg gikk ned med 20 prosent i 1. kvartal 2016 sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Fritidsboligmarkedet økte med seks prosent i samme periode.

Mest ned i Oslo, Akershus og Rogaland

Det har vært nedgang i samtlige fylker, men nedgangen var størst i Oslo, Akershus og Rogaland. I Oslo ble det solgt 38 prosent færre boliger enn 1. kvartal 2015. I Rogaland og Akershus var nedgangen henholdsvis 36 og 34 prosent.

Omsetningsendringen gjenspeiler et marked med lavere tilbud enn det var i fjor vår. I tillegg var påsken i første kvartal i år, mens den var i andre kvartal i fjor.

Les også: Hvordan finner du riktig pris på boligen din?

Figuren under viser at det både var nedgang i antall omsetninger (grønn søyle) og i tinglyst beløp (lilla søyle). Samlet verdi av de omsatte boligene i fritt salg var 52,6 milliarder kroner.

Figur 1. Tinglyst omsetning av fast eiendom. 1. kvartal

 

Oslo med snittkjøpesum på 5,9 millioner kroner

Lavt tilbud og høy etterspørsel på Østlandet gjenspeiles i prisene for boligene. I Oslo var snittkjøpesummen i første kvartal på 5,9 millioner kroner.

Akershus fulgte etter med 4,4 millioner kroner, mens Hordaland hadde 3,6 millioner kroner.

Les mer: Slik kjøper du din første bolig – Råd til førstegangskjøpere på boligjakt

På landsbasis var gjennomsnittlig kjøpesum på 3,3 millioner kroner i første kvartal.

 

Figur 2. Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning av bebygde bolig- og fritidseiendommer på eid tomt, omsatt i fritt salg
Stiger fortsatt: Figuren viser at boligprisene fortsatte å stige inn i første kvartal i år.

Flere omsatte hytter og fritidshus

Det ble omsatt 2.600 bebygde fritidseiendommer i fritt salg i første kvartal. Det er seks prosent økning fra samme tid i fjor.

2000 av disse var på eiet tomt, mens omtrent 600 var på festetomt. Gjennomsnittlig pris for hytte på eid tomt var på 1,6 millioner kroner i første kvartal, mens fritidsbolig på festetomt hadde et snitt på 1,7 millioner kroner, viser tallene fra SSB.

Les mer: Alle tallene fra SSB finner du her

 

Del artikkel